Kaija Aarikka

Aarikan puulelut

Muotoilija Kaija Aarikka (1929–2014) syntyi ja kasvoi Somerolla Jurvalan kartanossa. Elämäntyönsä hän teki Helsingissä, mutta vietti myös paljon aikaa Somerniemellä kesämökillään, joten hän oli somerolaisille hyvin tuttu.

Aarikka-näyttelyä toivottiin Somerolle pitkään. Kesällä 2022 toive toteutui, kun Someron Kulttuurigalleria avasi ovensa. Näyttelyn ovat koonneet Kaija Aarikan tyttäret Sarianna Partanen ja Pauliina Aarikka, joka on myös muotoilija ja työskenteli pitkään Aarikka Oy:ssä.

Kaija Aarikan elämäntyö -näyttelyn teema vaihtuu vuosittain, mutta esillä on aina myös monipuolisesta historiasta kertovia esineitä.

 

Vuoden 2024 pääteemana on Aarikan puulelut.

 

Aarikka Oy ryhtyi valmistamaan puuleluja 1968. Lelujen suunnittelusta vastasivat 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa Kaijan lisäksi Jorma Vennola ja Pekka Korpijaakko. Vuonna 1968 Vennolan suunnittelema Pujo-lelu valittiin New Yorkissa vuoden kehittävimmäksi leluksi.

 

Erikoismyymälä Lasten Aarikka avasi ovensa Helsingissä Fredrikinkadulla 1969. Leluista tuli suuri menestys. Aikakauden ihanteita noudattaen, lelujen tuli olla aktivoivia ja osallistavia ja ruokkia lapsen omatoimisuutta. Tärkeää leluissa oli selkeys, turvallisuus, sukupuolineutraalius ja pedagogisuus.

Puulelujen myötä Aarikka Oy:n maine yhteiskunnallistui ja yritys herätti nuoremman muotoilijasukupolven kiinnostuksen. Aarikkayhtiössä suunniteltiin puisia lasten leluja 1990-luvun puoliväliin asti.

 

Näyttelyssä on esillä leluja vauvaleluista leikki-ikäisten leluihin ja peleihin.